Červená čočka a její pozitivní účinky

Červená čočka je oblíbená luštěnina, která se běžně jí ve formě přílohy. Na rozdíl ale od ostatních příloh obsahuje i značné množství bílkovin, proto se dá využít i jako hlavní jídlo. Je rovněž velmi oblíbená mezi vegany a vegetariány, kterým bílkoviny v jídelníčku často chybí. S červenou čočkou, ostatně jako s dalšími luštěninami, je mohou pohodlně doplnit.

Co obsahuje červená čočka

červená čočkaČočku tedy tvoří až z 50 % sacharidy, z 24 % bílkoviny a z necelých 2 % tuky. Obsahuje také velké množství vlákniny - až 4 g na 100 g sušené čočky. Právě v této formě můžete červenou čočku zakoupit nejčastěji. Například v konzervě ji v obchodech nehledejte. Stejně tak se nesetkáte s celými zrny. Červená čočka se prodává jako loupaná a půlená, což je velmi výhodné, protože tato úprava podporuje její snadnou stravitelnost a také je díky ní čočka mnohem rychleji uvařená.

Jaké červená čočka obsahuje vitamíny a minerály? Ve velkém množství je zde obsaženo například železo - v šálku červené čočky se nachází až 37 % jeho doporučené denní dávky. Čočka dále obsahuje mangan, selen, zinek, fosfor, kyselinu listovou nebo vitamín B6.

Pozitivní účinky čočky - kdy ji konzumovat

Červenou čočku by měl do svého jídelníčku zařadit každý, kdo se snaží zhubnout přebytečné kilogramy. Její konzumace je v tomto ohledu zajímavá především proto, že červená čočka zasytí na delší dobu a nemáte tedy potřebu tak často jíst nebo se vás netýkají ani chutě na sladké. V tomto ohledu působí také pozitivně na hladinu krevního cukru, protože její konzumace nevede k jejímu zvyšování.

Vysoký obsah železa v čočce pomáhá se zlepšením krvetvorby, dále čočka snižuje hladinu cholesterolu nebo působí příznivě na trávící soustavu a je báječnou prevencí například proti zácpě a dalším střevním potížím. Pokud jste ji tedy ještě neochutnali, určitě ji vyzkoušejte, připravit si z ní můžete celou škálu zajímavých pokrmů.